× Motor Şanzıman Mekanik

VİTES FİBERİ DEĞİŞİMİ.

11 yıl 1 hafta önce #583 Yazan: gürhan
VİTESİ FİBERİ DEĞİŞİMİ., gürhan tarafından oluşturuldu
Faydası olur diye burada da paylaşayım dedim...
Merhaba arkadaşlar. Birkaç zamandan beri Tuhsi’nin vites geçişleri biraz sertleşmişti. Katır kutur olmuştu. Bu yıpranma yavaş yavaş olduğu için zamanla bu sürece alışılıyor. Ve vitesi hep o şekilde kullanmaya alışıyorsunuz. Doğrumu? Yanlış...
Sistemi rahatlatacak parça basit; vites fiberi denilen plastikten uyduruk bir parça...Ucuz bir parça...Aslında bu güne kadar tek parça olarak biliyordum. Ancak bu çalışmamda iki parça olduğunu öğrendim. Aynı parça sistemin hem başında hemde sonunda mevcutmuş. Ben sadece vites kolunun orada var diye biliyordum, meğer vites kaplininin olduğu arka kısımda görünmeyen iç tarafta da aynı parçadan bir adet mevcutmuş. Gelgelelim değiştirmesi ve işçiliği uğraştırıcı sinir edici bir parça, el ile çalışma alanları çok dar olduğu için parmaklarla santim santim yapılması gereken bir işlem.





Yukarıda yeni ve eski fiberlerin resimlerini göstermek istemiştim, ancak arka taraftan bir adet fiber daha çıkınca onunda resmini ve durumunu paylaştım.

Şimdi gelelim bu işlemi nasıl yaptığımıza.
Kızımızı yada Oğlumuzu düz bir zemine alıyoruz. Arka koltuğu çıkarıyoruz, vitesin oradaki konsolu çıkarıyoruz, çalışacağımız alanlar ortaya çıkıyor.


Şasi tünelinin sonundaki tek vida ile tutturulmuş kapağı kaldırıyoruz.



Karşımıza vites çubuğunu ve şanzımanı bağlayan vites kaplini çıkıyor. Bu esnada kaplinin iki yanında bulunan lastiklerin sağlamlığını kontrol edip, değişmeleri gerekiyor ise değiştirebiliriz. Kaplinin bir tarafında bulunan altıgen vidayı uygun anahtarla gevşetiyoruz ve çıkarıyoruz. Burada işlem yaparken parçaların aşağı düşmemesi için çok dikkat edin, aksi takdirde düşen parçaları aşağıdan almak için ayrı bir çaba göstermeniz gerekebilir. Kaplinin bir tarafından vidayı diğer tarafından somun vazifesi gören çubuk parçayı çıkarınca kaplin ve vites çubuğu birbirinden ayrılıyor.

Geçiyoruz vites kolunun olduğu tarafa



Uygun anahtar ile vites kolunu ve altındaki ayar sacını yerinden çıkarıyoruz. Bu esnada parçaların takılış pozisyonlarını ve sıralarını hafızanıza almanızda fayda var. Aksi takdirde bu alttamıydı, üsttemiydi, sağdamıydı, soldamıydı diye gereksiz yere adrenalin salgılayıp terleyebiliriz.

Vitesin oradan geçiyoruz 1303 vosvosumuzun önüne yatıyoruz. Ön apronun arka tarafına baktığımızda şekildeki gibi iki vida ile tutturulmuş bir kapak görüyoruz, uygun anahtar ile açıyoruz.








Geçiyoruz vites kolunun oraya yine. Parmağınızı deliğe soktuğunuzda borusu arkaya doğru uzayan bir pipo şeklinde olduğunu düşünebilirsiniz. Parça şu anda boşa çıkmış durumda. Arka taraftan usul usul itmeye başlayın piponun ucu takılacak ve ilerlemeyecektir. Arka taraftan pipoyu tutup sağa çevirin, ucu kurtulacak ve öne doğru ilerleyecektir. İnce burunlu bir pense yada kargaburun yardımı ile vites kolunun oradaki boşluktan santim santim öne doğru itin...itin...itin...Vites fiberinden kurtulunca vites çubuğu öne kadar ulaşmış demektir, vosvosunuzun önüne gidip çubuğu oradan çekin dışarıya alın. Vites kolunun oradaki delikten içeriye arkaya doğru baktığınızda eskimiş yıpranmış plastik fiberi çekerek alın. Fiberin etrafında telden bir halka olması lazım iç kısma düşürmeyin, düşmüş ise alın.


Fiberin halkasını etrafına takın, fiberi yerine oturtun. Bol bol gres kullanın...Aynı şekilde arka tarafında fiberini yerine oturtun...Oturunca tık diye bir ses gelecek.


Arka tarafın fibere takılan telini bulamadığım için aynı ölçüde anahtarlık halkasının bir kısmını keserek tel yaptım.


Çubuğu temizleyip yağlayıp aracın önünden içeriye sokmaya başlayın...Fiberin ortasından geçirip arkaya doğru ilerletin...bu aşamada ben arkada bir tane daha fiber yuvası olduğunu öğrenip işi yarım bırakmıştım. Aksaraydan tekrar fiber aldım...Bu sefer 3 adet aldım, bir takım yedek olsun. Adedi (mart 2013) 5tl... Oradaki eski ve yıpranmış fiberide çıkarıp parça tedariki için işin devamını ertesi güne bırakmıştım. Arkadaki yuvayada fiberi yerleştirip pipoyu çıkardığınız şekilde döndürerek yerine yerleştirin. Bunu anlamak çok kısa sürüyor, ancak ciddi sınavdan geçiyorsunuz takarken.

Parça yerine geldikten sonra ilgili parçaları ters işlem olarak yerlerine takıyorsunuz...Yani kaplini takıyorsunuz, arka kapağı takıyorsunuz, ön apronun arkasındaki kapağı takıyorsunuz. Vites kolunu yerine takıyorsunuz. Mekanizmaları doğru şekilde taktığınızdan emin olun. Vidalarını tam olarak sıkmayın. Tüm viteslerin geçişlerini kontrol edin. Sonra sıkın. Birkaç tur atıp vites ayarlarını yolda kontrol edin.

İş bittikten sonra 1 ve 3 ün arasının 20 santim olmadığını görüp şaşırıyorsunuz...Güle güle kullanın. Bu işlemden ustalar kaçmakta...Parçaya göre para alsa kendisini kurtarmaz, saate göre para alsa siz yuh dersiniz....Hadi geçmiş olsun.
Şu kullanıcı(lar) teşekkür etti: VosVos, İRİ, Bedevixus

Lütfen sohbete katılmak için Giriş ya da Hesap açın.

11 yıl 6 gün önce #584 Yazan: VosVos
VosVos tarafından VİTESİ FİBERİ DEĞİŞİMİ. konusunda yanıtlandı
Paylaşım için teşekkürler.Bir çok vosvosun ortak sorunu ancak dediğiniz gibi ustalar uğraşmıyor yada parçaların 10katı kadar işçilik ile yapıyorlar :) Zaman ve uğraş isteyen bir iş.Yerli malı olan fiberlerde maalesef çok dayanmıyor.

Lütfen sohbete katılmak için Giriş ya da Hesap açın.

11 yıl 6 gün önce #588 Yazan: İRİ
İRİ tarafından VİTESİ FİBERİ DEĞİŞİMİ. konusunda yanıtlandı
Vallahi arşivlik anlatım. Anlatırken fotoğraflamak gerçekten anlaşılabilir kılıyor. Teşekkürler.
Vites küçültürken geçişler benim de pek hoşuma gitmiyor. İlk fırsatta ben de bir kontrol edeyim.

Lütfen sohbete katılmak için Giriş ya da Hesap açın.

11 yıl 3 gün önce #593 Yazan: davuller
davuller tarafından VİTESİ FİBERİ DEĞİŞİMİ. konusunda yanıtlandı
ya dostlar benm minübüsünde vites geçişleri çok alakasız yerler onunda sebebi bu fiberlerden olabilirmi ne yapmak gerekir sevgiynen kalın

Lütfen sohbete katılmak için Giriş ya da Hesap açın.

11 yıl 3 gün önce #595 Yazan: VosVos
VosVos tarafından VİTESİ FİBERİ DEĞİŞİMİ. konusunda yanıtlandı
Minübüsler de de bu fiberlerden bulunmakta ancak fiberler farklıdır.Parçacıları bir araştır.Öncelikle usta da onay versin fiberden olduğuna :)

Lütfen sohbete katılmak için Giriş ya da Hesap açın.

10 yıl 6 ay önce #1012 Yazan: wankel
wankel tarafından VİTESİ FİBERİ DEĞİŞİMİ. konusunda yanıtlandı
tam arşivlik bir konu olmuş. ellerinize sağlık.

Lütfen sohbete katılmak için Giriş ya da Hesap açın.

Geliştiren: Kunena forum