× Hobi

20 YAŞ ALTI HURDAYA AYIRMA

10 yıl 11 ay önce #549 Yazan: boncuk3357
20 YAŞ ALTI HURDAYA AYIRMA, boncuk3357 tarafından oluşturuldu
Binek araçlara hurda teşviki

Bakan Ergün, hurda teşvikine ilişkin binek araçlara yönelik yeni bir çalışma yürüttüklerini açıkladı...
20 YAŞ ÜZERİ ARAÇLAR TRAFİKTEN ÇEKİLECEK

Hurda araçlarla ilgili düzenlemeler hakkında da değerlendirmelerde bulunan Ergün, ağır taşıtlarla ilgili bir düzenleme yapıldığını ve bir destek modeli geliştirildiğini hatırlattı.

Kamyonlar, otobüsler gibi işte belirli bir yaşın üzerindeki araçlara hurda bedeli ödenerek bu araçların trafikten çekildiğini ifade eden Ergün, şunları kaydetti:

''Borçları iptal edildi ve silindi. Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) ve benzeri varsa borçları geçmişten kalan onlarda terkin edildi. Bu mesele artık trafik meselesi olmaktan çıktı. Şimdi yeni bir çalışmayı İçişleri Bakanlığımız, Ulaştırma Bakanlığımız ile binek araçlar için yapalım dedik. Yani 20 yaşının üzerindeki binek araçlar gerçekten trafikte bazen ağır sorunlar oluşturmayı başladılar.

Bunu trafikte giderken bizde görüyoruz. O araçların manevra kabiliyeti, hızları, çevreye etkileri ve trafiğe olan etkileri çok farklı. Şimdi bir çalışma yürütüyoruz henüz ayrıntıları ortaya çıkmış değil. Ama o çalışmayı da kısa zamanda inşallah tamamlarız ve onunda ayrıntılarını sizlerle paylaşma imkanımız olur. Çünkü artık o gün geldi. Türkiye'nin 20 yaşının üzerindeki araçları yavaş yavaş bir yolunu bulup uygun bir formülle trafikten çekersek, vatandaşlarımıza daha yeni, çevreci araçlar alabilecek imkanlar sunabilirsek, sektöre çok büyük bir katkı sağlamış oluruz.''

BUGÜN - 04.04.2013

Lütfen sohbete katılmak için Giriş ya da Hesap açın.

10 yıl 11 ay önce #553 Yazan: VosVos
VosVos tarafından 20 YAŞ ALTI HURDAYA AYIRMA konusunda yanıtlandı
Paylaşım için teşekkürler.

Ancak bunlar sadece hurdaya ayırmak için teşvik olarak adlandırılabilir.Zorunlu olarak herhangi bir yasa yapacaklarını sanmıyoruz... Daha önce de hurda yasası çıkarıldı ÖTV adı altında bir çok eski araç hurdaya ayrıldı.Hatta ilk çıktığında araçta bizde kalıyordu sadece plakasını veriyorduk.Bir çok vosvos böyle trafikten çekildi...

Lütfen sohbete katılmak için Giriş ya da Hesap açın.

10 yıl 11 ay önce #555 Yazan: Gizer33
Gizer33 tarafından 20 YAŞ ALTI HURDAYA AYIRMA konusunda yanıtlandı
zorunlu değil demişsiniz de 20 yaş ustu araçlara yaklasık 1.500 lira kadar bir trafik sigortası konulacakmış pek bi kaynağım yok internette de araştırdım göremedim birşey ama sigortacı eniştem söyledi abs esr vs vs sistemlere sahip olmadığı için trafikte zarar verme olasılığı yuksek diye 250 liralık zorunlu trafik sigortasını 1500 liraya çekeceklermiş BİZİM PARAMIZ OLSA ZATEN GİDİP 2012 MODEL VOSVOS ALIRIZ sadece bizim açımızdan ele almayayım haydi adam 90 model doğana biniyor şahine biniyor vs vs adamın parası olsa zaten o arabaya binmez gerçekleşirse ortalık karışır.... Kısacası gelmesin böyle birşeyy

Lütfen sohbete katılmak için Giriş ya da Hesap açın.

10 yıl 11 ay önce #557 Yazan: VosVos
VosVos tarafından 20 YAŞ ALTI HURDAYA AYIRMA konusunda yanıtlandı
Sigorta için bir başlık vardı,inceleyebilirsiniz...

www.vosvosturkiye.com/forum/Sohbet/249-yeni-sigorta-kanunu#538

Lütfen sohbete katılmak için Giriş ya da Hesap açın.

10 yıl 11 ay önce #568 Yazan: boncuk3357
boncuk3357 tarafından 20 YAŞ ALTI HURDAYA AYIRMA konusunda yanıtlandı
07 Nisan 2013 Pazar - Bugün

Hurda araç teşvikinin ayrıntıları
Yazarımız Ünsal Ban hükümetin hurda araçlara yönelik uyguladığı teşvik paketinin ayrıntılarını kale aldı.
İşte o yazı:
Yeni MTV uygulaması sayesinde düşük karbon salınımlı araçların daha düşük vergiye tabii olacağını vurgulamıştık. Bu ana hatları ile olumlu bir uygulamaydı ancak yeterli değildi. Hedeflerin yakalanabilmesi için MTV düzenlemesinin hurda teşviki ile desteklenmesi gerekiyordu. Bu köşeden çağrıda bulunduk.

Binekleri kapsıyor
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Nihat Ergün de, İçişleri ve Ulaştırma Bakanlıklarımızın hurda teşvikine ilişkin çalışma başlattığını açıkladı. Yeni teşvik paketi 20 yaş üzeri binek araçları kapsıyor. Bu araçların vergi borçları, bu borçların gecikme zamları ve gecikme faizleriyle birlikte tescil plakalarına kesilen idari para cezalarının tamamı siliniyor.
Belirlenecek maddi değer üzerinden araç sahiplerine ödeme yapılıyor ya da alınacak yeni araçlarda indirim sağlanıyor. Araçların değerinin nasıl belirleneceğine gelince...

Henüz netlik yok
Çalışmalar yeni başladı, bu konuda henüz netlik yok. Geçtiğimiz yılın kasım ayında yürürlüğe konan ve ticari araçları kapsayan teşvik paketindekine benzer bir düzenleme bekliyoruz.
Ticari araçları kapsayan teşvik paketinde, araçların model yılına göre kilogram başına belli bir bedel belirlenmişti. Kilogram başına ödenen bu bedel, 1973 model ve öncesi taşıtlar için 0,80 liraydı.
Devamı şöyle:
* 1974, 1975, 1976 model taşıtlar için 0,90,
* 1977, 1978 ve 1979 model taşıtlar için 1,
* 1980 ve 1981 model taşıtlar için 1,10,
* 1982 ve 1983 model taşıtlar için 1,20,
* 1984 ve 1985 model taşıtlar için 1,30,
* 1986 ve 1987 model taşıtlar için 1,40,
* 1988, 1989 ve 1990 model taşıtlar için ise 1,5 lira.

Güvenlik için önemli MTV düzenlemesi ile birlikte uygulanacak olan hurda teşviki hem çevreye sağlayacağı faydalar hem de trafik güvenliğinin artması açısından büyük önem taşımaktadır.

Yaşı yüksek, bakımları aksatılmış ve hatta trafik muayenesinden geçememiş olmasına rağmen trafikte seyreden eski araçlar hem can hem de mal varlığımızı tehdit etmektedir.
Öyle ki, 2011 yılında gerçekleşen 1.298.928 kazada 3.835 kişi hayatı kaybetmiş, 238.074 kişi de yaralanmıştır. Bu kazaların büyük bir çoğunluğu araçların ömrünü tamamlanmış ve eski olmasından kaynaklanmıştır.

Kaza sayısı azalabilir
Yeni uygulama öyle umuyor ve tahmin ediyoruz ki, kaza sayısını önemli ölçüde azaltacaktır.

Trafikte aktif şekilde kullanımda olan 20 yaş ve üzeri 2,7 milyon araçtan 2 milyondan fazlasının otomobil sınıfında olduğunu dikkate aldığınızda, trafiğin de ne ölçüde rahatlayacağını hesap edebilirsiniz.
Hurda teşviki ile artacak hareketlilik, yıllık 1 milyonu aşan üretim kapasitesine sahip olan otomotiv sektörümüzü de canlandıracaktır.

Her yönüyle faydalı bir uygulama bu, hayırlı uğurlu olsun.
Şu kullanıcı(lar) teşekkür etti: VosVos

Lütfen sohbete katılmak için Giriş ya da Hesap açın.

10 yıl 11 ay önce #569 Yazan: VosVos
VosVos tarafından 20 YAŞ ALTI HURDAYA AYIRMA konusunda yanıtlandı
Yani anlaşılan zorunlu bir durum yok gibi...

Lütfen sohbete katılmak için Giriş ya da Hesap açın.

10 yıl 11 ay önce #578 Yazan: boncuk3357
boncuk3357 tarafından 20 YAŞ ALTI HURDAYA AYIRMA konusunda yanıtlandı
STAR-11.04.2013 Hüseyin Özay/Ankara

Ekonomi yönetimi 20 yaşın üzerindeki binek otoya sağlanacak teşviklerle ilgili paketi şekillendirdi. Buna göre isteyene nakit, isteyene de vergi indirimi sağlanacak.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz hafta yaptığı, ‘yollarımızda güvenliği düşük araç istemiyoruz’ açıklamaları ile birlikte start alan hurda teşvikinin ayrıntıları netleşmeye başladı. Buna göre, 20 yaşın üzerindeki araçların trafikten çekilmesini öngören yeni hurda paketi kapsamında hazırlanan alternatiflerde, hurda araçlara nakit ve vergisel olmak üzere iki ayrı teşvik sağlanması öngörülüyor. Ekonomi bürokrasisi, 20 yaşın üzerindeki binek otomobillere sağlanacak teşviklerle ilgili ayrıntılı olarak çalışmalar yürütüyor. Paketin ana hatları ise belli oldu. Buna göre hurda teşviği paketi sadece tek bir vergi indirimi ile sınırlı tutulmayacak. 20 yaşın üzerindeki tüm araç sahiplerini kapsayan bir paket olacak. Bu çerçevede paket kapsamında hurda aracını teslim ederek yerine yeni araç almak isteyenlere vergi indirimi getirilecek. Elinde hurda aracı olan ancak vergi ve diğer borcu nedeniyle elinden çıkaramayanlara da borçlarını ödeme kolaylığı getirilecek.

Çevre vergisi aynı pakette

Yine elindeki hurda araçtan kurtulmak isteyen vatandaşlara da belirlenecek bir bedel karşılığında teslim etme imkanı sağlanacak. Öte yandan Maliye’nin yürüttüğü, çevreyi kirleten araçlardan daha fazla ÖTV ve MTV alınmasına ilişkin çalışmanın da aynı paket kapsamında değerlendirilmesi öngörülüyor.

TOPLANTI AY SONU

Hurda teşviğine ilişkin çalışmalar halen devam ediyor. Bürokratlar, alternatifler ve maliyetleri konusunda çalışma yürütüyor. Çalışmaların ay sonuna kadar tamamlanması planlanıyor. Nisan ayı sonunda ise Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İçişleri Bakanı Muammer Güler ve Sanayi Bakanı Nihat Ergün’ün katılımıyla, bir hurda teşviki toplantısı yapılacak. Toplantıda hazırlanan alternatifler değerlendirilecek. Üç bakanın yapacağı toplantının ardından ise bir taslak oluşturulacak.

Lütfen sohbete katılmak için Giriş ya da Hesap açın.

5 yıl 4 ay önce #2570 Yazan: vosvostayfun
vosvostayfun tarafından 20 YAŞ ALTI HURDAYA AYIRMA konusunda yanıtlandı
Teşekkürler bilgiler için. Kafama takılan bir kaç soru işareti giderildi.

Lütfen sohbete katılmak için Giriş ya da Hesap açın.

Geliştiren: Kunena forum