× Elektrik Sistemi

İç sistem ekstra aydınlatma - Başlangıç

12 yıl 2 ay önce - 12 yıl 2 ay önce #41 Yazan: ToRnedo
İç sistem ekstra aydınlatma - Başlangıç, ToRnedo tarafından oluşturuldu
Merhaba arkadaşlar.

Bugün sizlere vosvoslarınızda sıkıntı yaratan gece iç aydınlatması, torpido aydınlatması, bagaj aydınlatması, motor aydınlatması gibi ışık gereken yerleri nasıl aydınlatacağınızı anlatacağım.Aynı zamanda genel olarak led sistemini nasıl kullanacağınızı da anlatacağım.

Öncelikle bize gerekli olan malzemeler listesi şu şekilde.
  • İstediğiniz renkte kullanmak üzere metresi yaklaşık 10tl olan led şerit.Su alma ihtimalinden dolayı silikonlu tercih edebilirsiniz.
  • Lehim yapabilmeniz için havya.30-40W olanları tercih edebilirsiniz.En ucuz olanı bile işinizi görür ortalma 10tl civarında.
  • Uygun bir ölçü aleti.Ledi yaptıktan sonra bir sıkıntı olup olmadığını kontrol edebilmemiz için.Ortalama 10tl civarında.Olmasada olur ancak her zaman işinize yarayabilir.
  • 12v adaptör.Her zaman işinize yarayabilir.Aracınıza takmadan önceki 12v ile çalışan neredeyse herşeyi kontrol edebilirsiniz ortalama 10tl civarında. Olmasada olur
  • Ledlerin aralarında kullanacağınız kablo.2li kablo şeklinde alabilirsiniz. Hoparlör kablosu bu iş için uygundur.Metresi 50kuruş genelde.Ben 10metre aldım aracın içindede kullanacağım o yüzden ancak yeter.
  • Lehim yapabilmemiz için lehim, lehim pastası ve almışken havyanızı temizlemek için bakır tel.




Ortalama malzeme tutarımız 50-60tl arasında.







Gerekli olan malzemelerimiz.

Öncelikle şerit ledin tanımını yapalım.Genellikle 3 led'de bir kesebileceğiniz bir alanı bulunan metrelerce boyu olan yüzlerce led bulunabilen ince uzun yapıda bir led topluluğudur.Görsel olarak farklılıkar içersede çok benzerlerdir.



Şerit ledleri falçata,makas tarzı kesici aletlerle ledin üzerinde bulunan kesebileceğiniz noktalardan kesebilirsiniz.Genellikle ya lehimli olan bölümdür yada koyudur o keseceğiniz yer.Zaten 3 led'de yada 5 led'de bir dikkatinizi çekecektir.Genede takılırsanız aldığınız yere yada buraya resmini koyarak danışabilirsiniz.

Öncelikle kullanacağınız alanda hangi renk istediğinize karar verin.
Sarı led, yeşil led, mavi led, beyaz led, günışığı led gibi ledler vardır.Ben günışığı seçtim.



Daha sonra seçeceğiniz koyacağınız yerde ne kadar parlaklık istiyorsanız o kadar led koyabilirsiniz.Bu sizin tercihinize bağlı ancak ben çok ışık seven biri değilim.O yüzden araç içinde 3 led şeklinde aralıklarla kestim.Bagaj ve Motor kaput içi aydınlatma ise 6 led 2 parça halinde kullanmayı uygun gördüm.







3 ledde bir kesim yeri var!

Daha sonra bu ledlere bağlayacağım kabloları kestim.Yaklaşık işaret parmağım boyunda kaç led parçası var ise 2 katı kablo parçası oluşturdum.Bir kablo giriş için bir kablo çıkış için kullanılıyor.







Kırmızı çizgili olanı + çizgisiz olanı - olarak kullandım

Sıra geldi kablolarımızı led parçalarımıza lehimlememize.Bu bize araç içinde kolaylık sağlayacak.Kablolara ek bağlantı yapmış oluyorsunuz ancak pratik oluyor.İsterseniz fiş bile yapabilirsiniz istediğinizde sökebilirsiniz :)







Lehimleme başlıyor...Aracınızda seri led yapacaksanız +kısmına +yı bağlamalısınız.

Daha önce lehimleme yapmadıysanız biraz tecrübe gerektiren bir işlem.Havya kalitesi lehim kalitesi pasta kaliteside bir etken ancak bir şekilde lehim yapıyorsunuz :) En basit yöntemi her lehim kullanmadan önce lehimi pastaya batırın.Daha sonra lehim yapacağınız yere havya ile bastırıp lehimi üstüne tutarak eritin.Aynı şekilde kablonuza havyayı bastırıp kablonuzada lehim yapın.Şimdi lehim olacak yerle kablonuzu üst üste koyup havyayı çok az bastırıp çekin ve 2 lehim birleşsin.

Örnek video








Evet lehimlememin sonuna geldim.Sıra geldi kontrole
Ölçü aleti varsa elinizde sesli uyarı bölümüne getirin.Ledin bir ucundaki + ya kırmızıyı bağlayın.Siyahı önce diğer ucundaki + ya değdirin.Ötüyorsa sıkıntı yok demektir.Eğer ötmüyorsa akım geçmiyor demektir tekrar lehim işlemi yapın.Eğer - kısmına dokundurduğunuzda da ötüyor ise lehimlerken + - birbirine temas halinde olduğu anlamındadır.Lütfen lehimi söküp tekrar daha dikkatli yapın.








Şimdi geldi deneme aşamasına.Burada 12volt adaptörünüzün + çıkışını ledin + çıkışına, - çıkışını - çıkışına bağlıyorsunuz.Aynı tarafta olması gerekiyor.






Aynı tarafta + +, - - ye bağlı.

Eğer led çalışıyorsa herşey yolunda demektir.Eğer yanmıyor ise adaptörünüzün elektrik verdiğinden emin olun.

Şimdi geldi başka bir led parçası eklemeye.Burada 3parça ana led'e 6 parça led ekledim. + çıkış + girişe, - çıkış - girişe bağladım.








Unutmayın.Ledleri istediğiniz kadar seri bağlayabilirsiniz

Artık herşey tamam.Araç montajını bitirdikten sonra onunda anlatımını yapacağım...
Şu kullanıcı(lar) teşekkür etti: merve, burak, onursiba, esadcil

Lütfen sohbete katılmak için Giriş ya da Hesap açın.

12 yıl 1 ay önce #45 Yazan: ToRnedo
ToRnedo tarafından Cvp: İç sistem ekstra aydınlatma - Başlangıç konusunda yanıtlandı
Arkadaşlar vosuma taktım sistemi ancak daha fotoğraflayamadım :)
Torpidonun herhangi bir deliği olmadığı için maalesef oraya takaamdım ancak onada bir yöntem bulacağım :)

Lütfen sohbete katılmak için Giriş ya da Hesap açın.

12 yıl 1 ay önce #46 Yazan: RedKit
RedKit tarafından Cvp: İç sistem ekstra aydınlatma - Başlangıç konusunda yanıtlandı
kablolardan bırını kaput acma kolunun vıdalarından bırtanesı hıcbır sekılde saseye deymıyor. artıyı oraya vererek torpıdoyu delmeden + elektriği gecirmek mumkun saseyı ıse kılıdın kapandıgı noktadan alınabılır dıye dusunuyorum

Lütfen sohbete katılmak için Giriş ya da Hesap açın.

12 yıl 1 ay önce #47 Yazan: ToRnedo
ToRnedo tarafından Cvp: İç sistem ekstra aydınlatma - Başlangıç konusunda yanıtlandı
Denemek lazım mantıklı aslında :)

Lütfen sohbete katılmak için Giriş ya da Hesap açın.

11 yıl 2 ay önce #453 Yazan: esadcil
esadcil tarafından İç sistem ekstra aydınlatma - Başlangıç konusunda yanıtlandı
hocam devamını merakla beklemekteyiz nereye nasıl bağlıcaz birde herhangi elektronik aleti bu şekilde bağlayabiliriz degilmi? mesela fan
Şu kullanıcı(lar) teşekkür etti: ToRnedo

Lütfen sohbete katılmak için Giriş ya da Hesap açın.

11 yıl 1 ay önce #479 Yazan: ToRnedo
ToRnedo tarafından İç sistem ekstra aydınlatma - Başlangıç konusunda yanıtlandı
En kısa zamanda devamını paylaşacağım.Arka tarafa giden kabloda kopukluk yaşayıp sistemi sadece önlerle devam ettiriyorum ancak düzeltip resimleyeceğim.
Tabi ki bağlayabilirsiniz ancak kablo kalınlıkları ve sigortayı ayarlamak kaydı ile :)

Lütfen sohbete katılmak için Giriş ya da Hesap açın.

11 yıl 1 ay önce #482 Yazan: esadcil
esadcil tarafından İç sistem ekstra aydınlatma - Başlangıç konusunda yanıtlandı
cok saolun hocam merakla bekliyorum birde tüm detayı anlatırmısın sana zahmet sigorta felan nedir bunun adaleti ? :cheer:

Lütfen sohbete katılmak için Giriş ya da Hesap açın.

10 yıl 11 ay önce #602 Yazan: VolkanOztarkan
VolkanOztarkan tarafından İç sistem ekstra aydınlatma - Başlangıç konusunda yanıtlandı
peki bu işlemi tamamladıkdan sonra ledin ucundakı kabloları tam olarak nereye baglamamız gerekıyor ben yenı yanı acemi bir vosvoscuyum ve herseyı cok detaylı bılmem gerekıyo :) benım ıcın onemlı olan bu ledlerı kabloları ıle hazırladıkdan sonra nereden elektrık alıcam ?

Lütfen sohbete katılmak için Giriş ya da Hesap açın.

Geliştiren: Kunena forum