× Motor Şanzıman Mekanik

Vosvos için hangi yağ?

11 yıl 4 ay önce - 11 yıl 4 ay önce #273 Yazan: VosVos
Vosvos için hangi yağ?, VosVos tarafından oluşturuldu
En çok karşılaşılan sorulardan biri hangi tür yağ konulması olmuştur vosvos kullanıcıları arasında.

Temelde en temiz yağ en iyisidir.Yani sık değiştirilen.Kullanım kitapçıkları 5000km de bir değişimi önermekte.Peki ama organik-sentetik,dizel-benzin, tek yada çoklu aralıklı... Hangisi?

Bize fabrika ne öneriyor öncelikle ona bakalım.

70 li yıllarda ki kullanım kitapçıklarına baktığımızda;
HD oil olarak geçen yüksek deterjanlı yağları öneriyor.Bu katkı motorun daha temiz bir yağ ile çalışmasını sağlamakta aynı zamanda katkılarından dolayı motoru korumakta.Önerilen yağlar şimdi maalesef mevcut değil.Sebebi ise doğaya zarar veren maddelerin zamanla yağların içinden çıkartıp,azaltarak daha çevre dostu yağlar üretmek.Ancak bizim araçlarımızda kullanılan malzemeler için gerekli olan katkılar şimdiki yağlarda mevcut değil.HD yağlarda ZDP denilen metal katkılarıda bulunmaktaydı.Bu katkılarda zamanla azaldı.

Peki hangi yağ viskozitesini SAE (Society of Automotive Engineers) öneriyor?
Kullanım kitapçığında bir çizelge mevcut.Ortam sıcaklığına göre yağın viskozitesi değişiyor.79 yılında yayınlanan kitapçıktaki çizelge şu şekilde





Burada ki tabloya göre yağ kullanılmanız öneriliyor.

Peki API (American Petroleum Institute) denilen özellik nedir?API yağın standartlarını (içindeki katkılar gibi) belirleyen bir kriter.Yıllar geçtikte API değeri de değişmekte.
O yıllarda SE-SD olan standartlar şu anda SN standartına kadar gelmiştir.Ancak 95 yılında yayınlanan kullanım kitapçığında SF standartı öneriliyor.Şu anda bu standartta yağı bulmakda zor.

Yağ hakkında bir çok detayı öğrendik.Peki araçlarımızın "canı" olan hangi yağı tercih etmeliyiz.Çoğu ustamızın da kullandığı 20-50 mi?
Öncelikle 20-50 ne demek onu biraz açalım.20w50 olarak geçen yağ 20winter50 nin kısaltmasıdır aslında.Multigrade(Çoklu aralık) olarak geçen bu yağ ilk çalışma anında 20(ince) daha sonra normal çalışma sıcaklığında 50(kalın) olarak işlev görmekte.Kalın yağ bizim araçlarımız için uygun olduğu söylenmekte.Kalın yağ daha fazla basınca sebep olur ve yağ radyatörüne girmeden motor içinde dolaşır.Radyatöre girmez ise sıcak olarak bloğun içinde kalır.Eğer yağ basıncınız düşükse 20w50 kullanılabilir.Kalın yağ aynı zamanda ağır yağdır.

95 yılında verilen kitapçıkta da SAE 15w40, API değeri SF/CD değeridir.Bizim de önerdiğimiz yağ türkiye geneli olarak 15w40.Eğer bir yağ basınç ve hararet göstergeniz var ise 10w40,10w30,5w30 değerlerini de deneyebilirsiniz.1000devir/dakika da en az 10psi yağ basıncını almanız gerekiyor.Bu değere ulaşırsanız yağınızı inceltmekten/hafifletmekten korkmayın.
Ek dosyalar:

Lütfen sohbete katılmak için Giriş ya da Hesap açın.

11 yıl 4 ay önce #278 Yazan: İRİ
İRİ tarafından Vosvos için hangi yağ? konusunda yanıtlandı
öncelikle çok güzel bir yazı olmuş. özellikle de tablo gayet açıklayıcı. bu araçlar ve bizim için kafa yoran ekibe teşekkürler.
vosvosum lpg'li. castrol'un lpg'li araçlar için ürettiği gtx 20w-50 lpg kullanıyorum. eskişehir'deyim ve kış için ne kadar doğru bir tercih bilemiyorum. 15-40 ürünlerinde lpg seçeneği mevcut değil. yağdaki "lpg" ibaresi ne kadar önemlidir sizce?

Lütfen sohbete katılmak için Giriş ya da Hesap açın.

11 yıl 4 ay önce - 11 yıl 4 ay önce #279 Yazan: VosVos
VosVos tarafından Vosvos için hangi yağ? konusunda yanıtlandı
Bunu Castrol'den yetkili biri ile konuşmuştuk.İçinde ki katkıların olduğunu ancak kendisinin bile bu yağı kullanmadığını söyledi.Açıkcası içinde ne katkısı olduğunu bilmeden kullanmak pek mantıklı gelmiyor.Benzin ve Dizell ayrılıyor yağlarının standartları farklı.Ancak araçlarda bulunun API standartı iki çeşit oluyor genelde SN/CF gibi.Buradaki C ile başlayan değer dizel araçlar için standartları kapsıyor.Yani aynı yağ dizel olmasada dizel araçta kullanılabilir demek.Açıkcası LPG yazan yağlar ne kadar etkili bir fikrimiz yok.Bir piyasa taktiği olma olasılığı yüksek.

Yurt dışında çoğu vosvos sahibi 10w30 kullanıyor.0w30 bile kullananlar var :)
LPG özelliğini bence öncelik olarak görmeyin.

Lütfen sohbete katılmak için Giriş ya da Hesap açın.

11 yıl 3 ay önce #304 Yazan: CnkKAYA
CnkKAYA tarafından Vosvos için hangi yağ? konusunda yanıtlandı
Standart 20--50 kullanıcısı iken, Mobil1 mühendisleri ile geçen hararetli tartışmalar sonucunda yeni rektefiye bir motor için 0-40 , pek de yeni olmayan az da olsa sıkıntısı bulunan motorlar için de 10-30 kullanılması gerektiğini anladım.

İlk yağ değişimi ile beraber, gömlek-segman değişimi geçirmesi gerekmeyecekse motorum 10-30'a , bir elden geçme olacaksa da Mobil1 0-40'a geçmeyi planlıyorum.

Şu an itibari ile 15-40 kullanıyorum.

Lütfen sohbete katılmak için Giriş ya da Hesap açın.

11 yıl 3 ay önce #309 Yazan: VosVos
VosVos tarafından Vosvos için hangi yağ? konusunda yanıtlandı
Yağı inceltebiliriz.Ancak ülkemiz yaz aylarında ciddi sıcaklıklara maruz kalıyor.Bunu göz önünde bulundurursak en mantıklısı 15-40 gibi.Hem fiyat olarakta bir 10-30dan gayet uygun

Lütfen sohbete katılmak için Giriş ya da Hesap açın.

11 yıl 3 ay önce #311 Yazan: İRİ
İRİ tarafından Vosvos için hangi yağ? konusunda yanıtlandı
ben de 3 yıl önce castrol yetkililerini arayıp 20-50 cevabını almıştım. normalde bu yaşlardaki araçlarda uygun olabilir, bilemiyorum. vosvoslarda su soğutma olmadığından, yağ daha yüksek sıcaklıklara maruz kalıyor. örneğin golf 1'lerde yağ, aracı çok sıkıştırırsanız en çok 105- 110 C'yi bulurken vosvoslarda 130 C'ye kadar çıkabiliyor. yetkililer vosvosların havasoğutmalı olup yağın normal seyir sıcaklığını düşünüyorlar mı bilinmez . lastik hava basınçları gibi düşünebiliriz. lastikçiler öne çok arkaya az hava basmaya alışmışlar. biz gidince bize de aynı şekilde, motorun arkada olduğunu hesaplamayıp bildiklerini uyguluyorlar. o yüzden bence tablonun da dediği gibi 15w-40 en doğrusu.

Lütfen sohbete katılmak için Giriş ya da Hesap açın.

9 yıl 2 ay önce #1823 Yazan: Kenan Emlik
Kenan Emlik tarafından Vosvos için hangi yağ? konusunda yanıtlandı
Yardımcı olurdum ama daha iyi bilen birinden bilgi almanızı tavsiye ederim.

Lütfen sohbete katılmak için Giriş ya da Hesap açın.

9 yıl 2 ay önce #1847 Yazan: murat keser
murat keser tarafından Vosvos için hangi yağ? konusunda yanıtlandı
2 yıl önce ağustos sıcagında 15-40 ın su gibi olduğuna şahit oldum,kapalı otoparkta tuttugum için kışın da 20-50 ye devam etme kararı aldım.

Lütfen sohbete katılmak için Giriş ya da Hesap açın.

9 yıl 2 ay önce #1856 Yazan: VosVos
VosVos tarafından Vosvos için hangi yağ? konusunda yanıtlandı

murat keser Yazan:: 2 yıl önce ağustos sıcagında 15-40 ın su gibi olduğuna şahit oldum,kapalı otoparkta tuttugum için kışın da 20-50 ye devam etme kararı aldım.


Dediğiniz gibi yazın 20w50 kışın 15w40 kullanabilirsiniz.Yazın 15w40 sıcak iklimlerde sorun yaratabilir.Gerçi amerikada 5w30 bile koyanlar var :lol:

Lütfen sohbete katılmak için Giriş ya da Hesap açın.

Geliştiren: Kunena forum